keskiviikko 28. elokuuta 2013

Pihlaja

Tässäkin syksyisessä työssä olen aina hyödyntänyt luonnosta löytyvää mallia, jota oppilaiden kanssa voi tunnin aluksi lähteä ulos katsomaan. Pihlajan tutkiskelun jälkeen valkoiselle vesiväripaperille piirretään lyijykynällä puun ääriviivat. Puun yläosa maalataan vesiväreillä vihreäksi ja runko ruskeaksi. Maalaamisjälki saa mennä yli piirrettyjen ääriviivojen, sillä puu leikataan ääriviivoja myöden irti, kun vesiväri on kuivunut. Toiselle valkoiselle vesiväripaperille tehdään ensin liituvärillä paperin alareunaan nurmikkoa. Tämän jälkeen muu paperi laveerataan halutun väriseksi. Taustapaperin kuivuttua liimataan irtileikattu puu paperille. Tässä välissä työn voi halutessaan laittaa hetkeksi painon alle. Lopuksi pihlajaan maalataan punaiset marjatertut siveltimen kärkeä käyttäen. Työssä on monta vaihetta, mutta yksinkertaisten tekniikoiden takia se on mukava tehdä myös pienempien kanssa. 


Syksyinen omena

Syksy on parasta aikaa erilaisten luonnon mallien käyttämiseen kuviksessa. Herkullisen näköinen omena omenapuusta mukaan kouluun ja kuvistunti on mukavasti elävöitetty. Työn voi tehdä esimerkiksi värilliselle paperille, joka on leikattu valmiiksi neliön muotoon. Lyijykynäsuunnittelun jälkeen omenan saa väritettyä liituväreillä kauniiksi ja värin jaksaa tehdä tasaiseksi, kun väritettävä alue ei ole liian suuri. Värillisen paperin taakse on vielä kiva liimata musta paperi kehystämään valmista työtä. 


tiistai 20. elokuuta 2013

Auringonkukka

Loppukesällä pelloilla ja toreilla voi nähdä ihania auringonkukkia. Niitä onkin mukava tehdä oppilaiden kanssa luokan tai käytävän seinälle tuomaan piristystä sisätiloihin. Tämä on myös helppo työ tehdä aitoa kukkamallia hyödyntäen. Taustana työssä olen käyttänyt puolikasta vihreää A3-kokoista paperia. Sille olemme ensin hahmotelleet auringonkukan varren, lehdet ja keskiön. Tämän jälkeen olemme värittäneet ne liituväreillä mahdollisimman tasaiseksi. Lopuksi olemme ottaneet keltaisen sormivärin ja sormen avulla maalanneet auringonkukalle kauniit terälehdet. 


Heiniä niityllä

Koulut ovat taas alkaneet ja palailen blogini pariin syksyisin ideoin. Tämän työn idean sain työkaveriltani muutama vuosi sitten. Tein työn tuolloin hieman isompien oppilaiden kanssa, mutta yhtä hyvin se muokkautuu pientenkin kanssa tehtäväksi. Käytin työn taustapaperina valkoista A4-kokoista vesiväripaperia. Ensimmäisenä laveerasimme työn taustan haalealla sinisellä ja vihreällä. Työn kuivuessa kävimme oppilaiden kanssa etsimässä koulun läheltä painamiseen soveltuvia heiniä. Teimme muutamaa eri sävyistä ruskeaa sormiväreistä ja laitoimme varoen väriä yhteen heinään kerrallaan. Tämän jälkeen painoimme heinän kanssa kuvion paperiin. Painokuvioita sai kukin oppilas tehdä haluamansa määrän ja haluamillaan värisävyillä. Yksinkertaisella tekniikalla valmistuikin persoonallisia syksyn sävyttämiä niittyjä.