maanantai 23. syyskuuta 2013

Askartelua Hama-helmillä

Laatikossani on ollut jo jonkin aikaa purkillinen Hama-helmiä, joiden kanssa en ole oikein keksinyt mitään kivaa tehtäväksi. Päätin etsiskellä netistä hieman ideoita ja löysinkin hauskoja Hama-helmistä tehtyjä eläinkuvioita. Ajattelin itsekin kokeilla, kuinka vaikeaa sellaisia olisi rakennella mallin mukaan. Rakentaminen oli varsin helppoa ja koitin valita itselleni muistiin yksinkertaisia malleja, joita olisi helppo käyttää oppilaiden kanssa. Rakentelin ne alustalle silittämistä odottelemaan.


Porosta voi joulun alla tehdä oppilaiden kanssa kuusenkoristeen yksinkertaisesti lisäämällä siihen naru ripustamista varten. Leppäkertusta tein koristeen pirteään onnittelukorttiin. Valkoisesta pupusta tein rintaneulan liimaamalla sen taakse neulan. Ketusta ajattelin askarrella oppilaiden kanssa pienen isänpäivälahjan liimaamalla sen taakse magneetin.


Syksyn sieniä

Sateinen syksy tuntuu alkaneen ja ikkunaa koristamaan olisi aika tehdä taas syksyn sieniä. Ykkösten kanssa olen tehnyt yksinkertaisemman version kärpässienestä leikkaamalla hatun sekä jalan kartongista. Tämän jälkeen silkkipaperista leikattu suikale on lisätty renkaaksi sienen jalan yläosaan liimausvaiheessa ja lopuksi hattu on koristeltu rypistetyin silkkipaperipallukoin. Hauskemman näköisiä sieniä saa mielestäni kuitenkin, kun leikkaa vain hatun sekä jalan reunat kartongista ja liimaa keskiosiin silkkipaperia.


Kaavat kärpässieneen löydät tästä ja tattiin tästä.

Marjapurkki

Puhuimme oppilaiden kanssa yllissä erilaisista metsästä löytyvistä marjoista ja jatkoimme aihetta kuviksessa tekemällä metsän marjoille purkit. Idean näihin ihaniin marjapurkkeihin sain kollegaltani, jonka luokan seinää koristavat valkoiselle kartongille tehdyt marjapurkit. Aloitimme piirtämällä marjapurkin ääriviivat valmiin mallin mukaan mustalle kartongille, jonka jälkeen purkki leikattiin. Purkille pätkäistiin kanneksi sopivan kokoinen pala hopeisesta ohueksi suikaloidusta kartongista. Marjojen väri valittiin sen mukaan, minkä marjan oppilas oli valinnut. Valmiista paperisuikaleesta leikattiin marjoiksi sopivia ympyröitä. Marjoja sai leikattua kätevästi enemmän kerrallaan, kun taitteli paperisuikaleen kerroksittain. Jokainen oppilas sai vielä valmiin palasen paperisesta kakunalusesta.


Kun kaikki tarvittavat palaset oli koottu pöydälle, aloitettiin marjojen liimaaminen purkkiin. Tämän jälkeen liimattiin kakunaluspalanen purkin kaulaan ja purkin ylimenevä paperi leikattiin pois. Lopuksi liimattiin kansi paikoilleen ja niin kauniit marjapurkit olivatkin valmiita. Tuskallisin kohta joillekin oppilaille oli marjojen pyöreäksi leikkaaminen, mutta jokainen ihaili ääneen valmiita marjapurkkeja, kun ne oli kiinnitetty seinään askartelemani hyllyn tasoille näytille. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme voineet tehdä vielä erimuotoisetkin marjapurkit, mutta ne jääköön vaikka ensi syksyyn.


Kaavat marjapurkkeihin löydät tästä.

tiistai 10. syyskuuta 2013

Siili

Kun yllissä puhutaan siilistä, teen pienten oppilaiden kanssa yksinkertaisen pienen siilin neulasia apuna käyttäen. Siilin malli piirretään ensin ruskealle kartongille ja tämän jälkeen se leikataan. Ulkoa kerätyt ruskeat neulaset liimataan siilin piikeiksi. Tässä kohtaa koitan muistuttaa, että piikit olisivat järjestyksessä niin kuin siilinkin piikit oikeasti ovat ja tutkailemme asiaa vielä netistä haettujen siilin kuvien avulla. Lopuksi siilille leikataan ja liimataan vielä silmä. Olivat piikit järjestyksessä tai eivät, tulee valmiistä töistä varsin valloittavan ja persoonallisen näköisiä.


Kaavan siiliin löydät tästä.