keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Syksyinen vaahteranlehti

Vaahterat alkavat olla nyt upeassa väriloistossa ja siksi mieleeni tulikin varsin helppo sekä hauska kuvistyö vaahteranlehdistä. Kauniina päivänä on mukava mennä oppilaiden kanssa ulos tutustumaan vaahteraan ja tarkastelemaan sen lehtiä. Yhdessä voi keskustella syksyn lehtien väristä ja pohtia, mikä aiheuttaa vihreiden lehtien muuttumisen värikkäiksi näin syksyisin. Mukaan luokkaan jokainen oppilas voi kerätä yhden tai muutaman mielestään kauniin vaahteranlehden. Kuvisyötä varten lehden voi pitää halutessaan yön yli painossa. Tämän jälkeen lehti laitetaan valkoisen paperin alle ja sen päältä väritetään lappeellaan pidettävällä vahaliidulla käyttäen syksyisiä värisävyjä. Näin voidaan tehdä montakin eriväristä lehteä ja asettaa niistä parhaimmat tai tietty määrä mustalle taustapaperille kollaasiksi.

torstai 18. syyskuuta 2014

Sieni askarrellen

Tämän sienen askartelin kakkosluokkalaisten kanssa syksyn sienten putkahdettua esiin maasta. Sieni tehtiin ruskean sävyillä, mutta sen voi hyvin tehdä iloisemmillakin syksyn väreillä. Ensimmäiseksi piirrettiin ja leikattiin tarvittavat osat väripapereista. Jalka ja yksi lakin osa tehtiin tummemmalla ruskealla ja kaksi lakin osaa tehtiin vaaleammalla ruskealla. Matojen värin ja mallin kukin oppilas sai päättää itse. Sienen jalkaan leikattiin vielä vihreästä jalan alaosan muotoinen pala nurmikkoa. 


Seuraavaksi jalka liimattiin puikkoliimalla tyvestään kiinni tumman lakin alaosaan keskelle ja jalan alaosaan liimattiin nurmikko. Lakin vaaleat osat apukiinnitettiin ohuella viivalla puikkoliimaa molemmin puolin tummaan lakkiin siihen kohtaan, josta oli tarkoitus ommella lakit kiinni toisiinsa. Liimaamiskohdan löytämistä helpottaamaan vaaleat lakit sai jo tässä kohtaa taittaa pystysuunnassa puoliksi.


Tämän jälkeen oppilaat saivat valita langan värin ja aloittaa ompelemisen. Ompeleminen aloitettiin lakin yläosasta ja tarkoituksena oli jättää lankaa jonkin verran lakin yläpuolelle vapaaksi sienen kiinnityslenkkiä varten. Lakit ommeltiin toisiinsa kiinni etupistoilla edeten lakin yläosasta alaosaan ja takaisin. Lopuksi lakin yläosaan tehtiin pieni solmu ja yläpuolelle jääneet kaksi lankaa yhdistettiin hevosenhäntäsolmulla. Tämän jälkeen piti sienen tummaan keskiosaan vielä liimata koristellut ja taitellut haitarimadot keikkumaan.


Kaavat sieneen löydät tästä.

tiistai 16. syyskuuta 2014

Värikkäät sateenvarjot

Syksy tuo tullessaan sateenvarjot koristamaan monien luokkien ikkunoita. Tänä vuonna ajattelin, että nämä perinteisesti tummareunaiset silkkipaperein koristellut sateenvarjot voisivat loistaa oppilaiden valitsemissa väreissä ja tuoda näin ripauksen väriloistoa luokan ikkunaan. Sateenvarjon kartongin valittuaan oppilas saa vielä valita haluamansa silkkipaperivärit monista vaihtoehdoista. Ihanaa pirteyttä syksyiseen maisemaan!


Kaavan sateenvarjoon löydät tästä.

Tupsukirjanmerkki

Tämän lukuvuoden käsityöosuus aloitettiin varsin yksinkertaisella mutta tarpeellisella työllä. Vanhojen lukukirjojen mukana ei kirjanmerkkejä kulje, joten päätimme tehdä sellaiset itse. Materiaalina toimivat eriväriset villalangat, joista oppilaat saivat valita mieleisensä. Tupsutyö tehtiin tällä kertaa helpommalla tavalla, sillä tupsun ei itsessään tarvinnut olla kovin suuri.


Ensiksi villalankaa kieputettiin omien sormien ympärille paksu kerros. Tämän jälkeen otettiin kaksi valmiiksi leikattua pitkää villalankaa, joilla sidottiin sormien ympärille kierretty lankakerros yhteen. Langat sujautettiin keskisormen ja nimettömän välistä, jolloin solmu saatiin tehtyä suurin piirtein lankakerroksen keskelle.


Solmua kiristettäessä lankakerros oli hyvä irrottaa sormista, jotta se saatiin solmittua mahdollisimman napakasti tuplasolmulla kiinni. Tämän jälkeen solmun molemmin puolin kiertyneet langat leikattiin auki ja pöyhittiin palloksi. 


Tupsun keskeltä roikkuvat pitkät langat palmikoitiin ja palmikko suljettiin hevosenhäntäsolmulla. Palmikoinnin tarvittavaa pituutta oli hyvä välillä tarkistaa lukukirjan kanssa. Lopuksi ylimääräiset langat leikattiin pois palmikon päästä ja tupsu viimeisteltiin siistiksi palloksi.

 

torstai 4. syyskuuta 2014

Omena ja toukka

Sain tämän hauskan omenan idean työkaveriltani viime syksynä ja teimme sen tuolloin ykkösluokkalaisteni kanssa. Leikattavia osia oli juuri sopivasti aloitteleville ykkösille. Aloitimmekin työn leikkaamalla jokaiselle kaksi isoa omenaa punaisesta kartongista ja tämän jälkeen kaksi lehteä vihreästä kartongista. 


Tämän jälkeen siirryimme toukan tekemiseen, jota varten suikaloin valmiiksi kahdenvärisiä vihreitä suikaleita. Toukka askarreltiin haitariksi niin, että suikaleet liimattiin aluksi toisiinsa kiinni 90 asteen kulmaan. Tämän jälkeen suikaleita taitettiin vuoron perään toistensa päälle ja lopuksi niiden päät liimattiin taas yhteen. Toukka koristeltiin irtosilmillä ja sille piirrettiin suu. Viimeisen taitoksen väliin liimattiin vielä toukalle sarvet piipunrassipalasesta.


Lopuksi kokosimme omenan kasaan. Omenan sisään keskelle liimattiin ensin ruskea piipunrassi niin, että sen alaosaa jäi hieman näkyviin omenan alapäähän ja yläosasta muotoiltiin lenkki. Parempi materiaalivaihtoehto olisi varmasti ollut paksuhko ruskea lanka, mutta tällä kertaa piipunrassi toimitti tehtävän kuitenkin ihan hyvin. Tämän jälkeen liimattiin molemmat lehdet omenan sisäpuolelle tyvestään kiinni ja lopuksi omenan puolikkaat liimattiin kiinni toisiinsa. Viimeisenä omenaan liimattiin toukka oppilaan haluamalle paikalle.


Kaavat omenaan löydät tästä.