perjantai 19. joulukuuta 2014

Piparkakku

Teimme viime vuonna joulun alla ykkösten kanssa kymppipariharjoituksia ja päätimme siirtää harjoittelun myös askarteluun. Piirsimme yksinkertaisen piparimallin, jonka mukaan ruskealle taitetulle kartongille piirrettiin pipari niin, että piparin pää asetettiin taitoksen kohdalle. Pipari koristeltiin molemmin puolin taitosta ja kymppipari luotiin piirtämällä sille nappeja kymppiparin verran. 


Piparkakun sisäpuolelle kirjoitettiin vielä kymppipari numeroin niin, että numerot vastasivat kääntöpuolella olevien nappien määrää.


Piparkakun tekeminen oli lapsista hauskaa ja ne saatiin valmiiksi nopeasti. Laitoimme kaikkien piparit roikkumaan taitoskohdasta luokan eteen kiinnitetylle narulle. Sieltä niitä oli hauska tutkailla ja muistutella kivalla tavalla mieleen kymppipareja.


Kaavan piparkakkuun löydät tästä.

tiistai 9. joulukuuta 2014

Joulutonttu

Löysin omista vanhoista askarteluistani alkuopetuksessa kauan sitten tekemäni joulutontun. Päätin koittaa tehdä sen omien ykkösluokkalaisteni kanssa ja piirsin tekemäni tontun pohjalta yksinkertaiset kaavat. 


Näiden kaavojen pohjalta jokainen oppilas sai rakentaa oman tonttunsa sellaiseksi kuin halusi. Työ oli helppo tehdä ja tontuista tuli persoonallisen näköisiä kaavojen käytöstä huolimatta, kun jokainen oppilas teki erilaisilla väreillä ja koristeilla tontusta omanlaisensa.


Kaavat joulutonttuun löydät tästä ja tästä.

maanantai 8. joulukuuta 2014

Joululiina

Tein ykkösluokkalaisten kanssa muutama vuosi sitten yksinkertaisen ja helpon joululiinan juuttikankaasta. Neliöksi leikatun juuttikankaan keskelle liimattiin yksi iso huopakankaasta tehty joulutähti. Joulutähden pohjalle leikattiin vihreästä huopakankaasta lehdet kuvan isomman mallin mukaan. Joulutähden punaiset terälehdet leikattiin huopakankaasta ison sekä pienemmän mallin mukaan. Lopuksi kukan keskelle leikattiin vielä heteet vaaleammasta huopakankaasta.


Kun joulutähden kaikki osat oli leikattu, liimattiin osat keskeltä kiinni toisiinsa.  Tämän jälkeen kukka liimattiin liinan keskelle. Kukan voisi yhtä hyvin ommella kiinni liinaan. Ennen kukan kiinnittämistä, liinan reunat hapsutettiin ja ne koristeltiin yksinkertaisesti etupistoilla. Tämän käsityön sai tehtyä mukavasti vielä jouluviikkojen kiireiden keskellä ja liinasta tuli kuitenkin varsin näyttävä. 


Kaavat joulutähteen löydät tästä.