tiistai 31. maaliskuuta 2015

Pääsiäispupu

Löysin nettiä taas selaillessani kivan pupun mallin. Muokkasin löytämääni mallia hieman erilaiseksi ja niin syntyi pääsiäismunan takaa kurkkiva pääsiäispupu. Piirsin ja leikkasin pupun osat kartongista. Liimasin pupun kasvoihin silmät sekä nenän erivärisistä papereista ja viiksinä käytin juuttikankaasta repimiäni lankoja. 


Seuraavaksi piirsin vesiväripaperille lyijykynällä pääsiäismunan ääriviivat. Maalasin pääsiäismunan märkää märälle -tekniikalla. Pääsiäismunan olisi vielä voinut koristella vesiväreillä sen kuivuttua, mutta mielestäni pinta oli kaunis ilman lisäkoristeluakin.


Pääsiäismunan kuivuttua leikkasin sen ääriviivoja pitkin ja lähdin liimaamaan pupun osia kiinni siihen. Liimasin taka- ja etutassut pääsiäismunan päälle ja pupun kasvot taakse. Työ oli mukava tehdä ja sisälsi vähän muutakin kuin leikkaamista ja liimaamista, vaikka olikin yksinkertainen malliltaan.


Kaavat pupuun löydät tästä ja pääsiäismunaan tästä.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Helppo pääsiäistipu

Kansiossani on ollut ikuisuuden ikkunakoristeeksi tarkoitettu pääsiäistipu, jonka malli on todella yksinkertainen ja tämän takia se on soveltunut pääsiäisen ajan välityöksi pienten kanssa. Yksinkertainen tipumalli on piirretty kartongille ja leikkaamisen jälkeen on liimattu siipien kohdalle silkkipaperit. Tämän jälkeen on voinut koristella tipun haluamallaan tavalla. Oppilaiden on ollut helppo tehdä työ itsenäisesti ja samalla he ovat saaneet päättää itse materiaaleista sekä koristelusta. Nopeimmat ovat tykänneet tehdä muutaman erilaisen pääsiäistipun itselleen.


Kaavan pääsiäistipuun löydät tästä.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Pääsiäismunat vahaliiduilla

Jokunen vuosi sitten ennen pääsiäistä minulla muistui mieleeni tekniikka, jota olimme käyttäneet kouluaikanani uudenvuoden rakettityön tekemiseen. Valkoinen paperi väritettiin kokonaan peittoon käyttäen värikkäitä vahaliituja, jonka jälkeen päälle väritettiin tasainen kerros mustalla vahaliidulla. Tämän jälkeen syntyneelle öiselle taivaalle raaputettiin näkyviin värikkäitä rakettien räjähdyksiä. Töistä tuli tuolloin mielestäni hienoja ja tekniikka onkin jäänyt mieleeni sen erilaisuuden sekä hauskuuden takia. Päätinkin tuolloin koittaa samaa tekniikkaa pääsiäistyöhön. Koska kahden kerroksen värittäminen paksusti vahaliiduilla kestää jonkin aikaa, tein työn A5-kokoiselle paperille. Raapustin kolme pienempää pääsiäismunaa kerroksittain väritetylle paperille ja kiinnitin työn vielä oranssille pohjapaperille.


Oppilaat saivat tietysti päättää oman työnsä pääsiäismunien määrän ja sommittelun sekä taustapaperin värin. Näin luokkaan saatiin taas monta hyvin erilaista pääsiäistyötä. Vaikka olin valinnut paperin kooksi A5:n, tuntui kahden kerroksen tasainen värittäminen aika työläältä monesta oppilaasta. Onneksi munien raapustaminen oli heistä kuitenkin niin hauskaa ja ihmeellistä, että työn tekemisestä jäi kaikille hyvä mieli.

torstai 12. maaliskuuta 2015

Lämpimät ja kylmät värit

Etsiskelin lämpimien ja kylmien värien opettamiseen materiaalia netistä ja löysin aiheeseen liittyvän työn, joka sopii mielestäni tehtäväksi monen ikäisten oppilaiden kanssa. Työn ensimmäisessä osassa harjoitellaan viivottimen käyttöä. Piirsin lyijykynällä A4-kokoiselle vesiväritykseen soveltuvalle paperille tasaisin välein ensin kolme viivaa vaakatasoon ja sitten viisi viivaa pystyyn. Tämän jälkeen vahvistin viivat edelleen viivotinta apuna käyttäen vesiliuottomalla mustalla tussilla.


Seuraavaksi piirsin ensin lyijykynällä oman käteni ääriviivat ruutujen päälle. Pienempien oppilaiden kanssa voisi ruudukon päälle mahtua piirtämään kaksi kättä ja toki isompienkin kanssa, jos ottaa käyttöön A3-kokoisen paperin. Vahvistin myös käden ääriviivat tussilla.


Piirtämisen jälkeen otin käyttöön vesivärit ja sekoitin ensin erilaisia lämpimiä värejä käden osioiden maalaamista varten. Sitten siirryin sekoittamaan erilaisia kylmiä värisävyjä taustan nelikulmioita maalatakseni. Vesivärien kanssa sai itse tehtyä paljon erilaisia lämpimien ja kylmien värien sävyjä. Työn voi toki tehdä tusseilla tai vahaliiduilla, mutta silloin käytössä on vain tietyt värisävyt. Lopuksi kiinnitin valmiin työn mustalle taustapaperille.