keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Origamitulppaanit

Innostuin etsiskelemään netistä tulppaaniaskarteluja ja päädyin tekemään niitä origamipapereista taittelemalla. Löysin muutaman hyvän sekä helpon taitteluohjeen ja päätin kokeilla niitä molempia. Toisessa ohjeessa oli varsin yksinkertainen taittelumalli vain tulppaanin kukkaosalle. Taittelin ohjeen mukaan kukkia vaaleanpunaisesta origamipaperista ja liimasin niihin vihreistä paperisuikaleista varret. Kukat varsineen liimasin valkoiselle kartongille kimpuksi ja lopuksi lisäsin kimppuun kauniin vaaleanpunaisen rusetin. Valkoisen kartongin taakse liimasin vielä vaaleanpunaista paperia. Näin valmistui kaunis tulppaanityö, jonka voi antaa vaikka äitienpäiväkorttina äidille.


Toinen taitteluohje oli sekä kukalle että varrelle. Tein muutaman tulppaanin ohjeen mukaan origamipapereista ja niistä tuli erittäin kauniita koristeita esimerkiksi ikkunalaudalle tai pöydälle laitettavaksi. Näitäkin voisi hyvin antaa äitienpäivänä kortin tai kukkakimpun sijaan äidille.


Kokeilin tehdä vielä yhdestä taittelemastani tulppaanista kortin. Liimasin tulppaanin varren niin, että se ei enää pysynyt auki. Liimasin tulppaanin valkoiselle korttipohjalle ja kortti olikin kaikessa yksinkertaisuudessaan valmis. Korttia voisi halutessaan koristella vielä reunoilta tai siihen voisi kirjoittaa onnittelutekstin haluamaansa paikkaan.


tiistai 28. huhtikuuta 2015

Vappupallo

Jokin aika sitten näin Facebookin al-ku-o-pet-ta-jat-ryhmässä postauksen sokeriakvarellitöistä. En tuolloin heti ehtinyt minulle uutta tekniikkaa kokeilemaan, mutta nyt vapun lähestyessä ja vapputyötä miettiessäni päätin kokeilla sitä vappupallojen tekemiseen. Postauksen yhteydessä oli linkki erittäin selkeään sokeriakvarelliohjesivuun. Tuon ohjeen perusteella tein sokerivettä keittäen desiin vettä kaksi desiä sokeria. Sokerivettä tuli aika runsaasti, mutta säilöin sen kannelliseen astiaan ja käytän sitä vielä joskus toisten. Laveerasin noin A5-kokoisia alueita akvarellipaperista ja lähdin kokeilemaan tekniikkaa. Mielestäni parasta jälkeä tällä tekniikalla saa pudottamalla vesiväripisaroita paperille. Ne leviävät kauniisti, toki aluksi aika arvaamattomasti. Annoin kokeilujeni kuivua yön yli ja seuraavana päivänä piirsin ilmapallon ääriviivat muutamaan niistä. Leikkasin ilmapallot ja sidoin niihin vielä narut. Näin kiiltelevät ja värikkäät vappupallot olivatkin valmiit.


Näiden pallojen kanssa voisi oppilaista ottaa valokuvat niin, että jokainen näyttäisi pitävän ilmapalloa esimerkiksi kaksin käsin päänsä päällä. Valokuvat voisi tulostaa sekä leikata ja niistä voisi tehdä ilmapalloineen upean ryhmäkuvan vaikka oman luokan oveen. En malta odottaa, että pääsen koittamaan tätä projektia oppilaiden kanssa, sillä he varmasti pitävät siitä!

Kaavan ilmpalloon löydät tästä.

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Sateenkaarihyrrä

Etsiskelin netistä kevätideoita askarteluihini ja löysin iloisen värisen hyrrän mallin. Ajattelin koittaa näin vapun lähestyessä sen tekemistä. Olen aikaisemminkin tehnyt tänne vappuhyrrän, mutta tämä oli sen verran erilainen, että ajattelin laittaa senkin ohjeet tänne. Hyrrän nimen mukaan materiaaliksi tarvitaan papereita sateenkaaren väreissä. Jokaisesta väristä leikataan yksi siiveke hyrrää varten. Lisäksi leikataan hyrrälle keskiympyrä halutusta kartongista. Hyrrää varten tarvitaan tietenkin vielä varsi ja nasta.


Siivekkeet liimataan toistensa päälle pyöreistä kohdista. Liimasin siivekkeet sateenkaareen värien järjestyksessä laittaen punaisen alimmaiseksi.


Seuraavaksi siivekkeiden päät liimataan keskustaan samassa järjestyksessä kuin edellisessä liimauksessa.


Lopuksi siivekkeiden liimauskohdan keskeltä painetaan läpi nasta. Nastan päälle liimataan hyrrän kultainen keskiö ja nasta kiinnitetään puiseen tikkuun. Puisen tikun sijaan voisi käyttää myös lyijykynää, jonka päässä on pyyhekumi. 


Kaavat hyrrän siivekkeeseen ja keskiöön löydät tästä.