maanantai 31. elokuuta 2015

Omenasaalis

Tämän syksyisen työn idean sain vanhasta koulutyöstäni. Työtä varten täytyy ensimmäisenä kerätä muutama erilainen omenapuun lehti, jotka voi halutessaan laittaa vähäksi aikaa painon alle suoristumaan. Kun lehdet ovat valmiita käytettäviksi, laitetaan niistä muutama tai yksi kerrallaan A3-kokoisen vesiväritykseen soveltuvan paperin alle ja niiden päältä väritetään lappealla pidettävällä vihreällä vahaliidulla. Näin saadaan aikaiseksi omenille sopiva lehtikasa.


Tämän jälkeen laveerataan samanlaiselle A4-kokoiselle paperille omenan värisellä vesivärillä. Laveerauksen kuivuttua paperista leikataan pyöreällä paperileikkurilla muutamia omenoita. Omenat voi myös piirtää mallin kanssa ja leikata, jos sopivaa paperileikkuria ei ole käytettävissä.


Sopivassa välissä myös A3-kokoinen lehtipaperi laveerataan vihreällä vesivärillä. Vanhassa koulutyössäni tausta oli laveerattu sinisellä ja toki sekin sopii mainiosti omenapuun taustaksi. Vihreän taustan valitessani ajattelin, että nämä omenat on kerätty nurmikolla olevan lehtikasan päälle. Lopuksi laveerauksen kuivuttua liimataan pyöreät omenat siis lehtikasan päälle.


Tässä vielä kuva kouluaikanani tekemästä työstäni, jossa tausta on laveerattu sinisellä.


keskiviikko 26. elokuuta 2015

Kirjanmerkki

Olen yleensä askarrellut pienten oppilaiden kanssa kirjanmerkin lukuvuoden alussa. Yhtenä kirjanmerkkiaskarteluna olen tehnyt painantatyön, jossa pääsee oppilaiden kanssa luontoon etsimään sopivan kasvin painantaa varten. Mikäs sen ihanampaa kuin päästä aurinkoisena syyspäivänä oppitunnin aikana ulos luontoa tutkimaan! Mallikappaleeseeni valitsin lehden, joka on varsin perinteinen painantakasvi. Yhtä hyvin tässä olisi voinut käyttää jotakin painantaan sopivaa kukkasta tai vaikka kokonaista mustikan varpua. Kasville leikataan paperista sopivan kokoinen painoalusta ja sormiväreistä sekoitetaan mieleinen väri painantaa varten. Painannan kuivuttua paperi kiinnitetään kirjanmerkin muotoon leikatulle kartongille ja koko kirjanmerkki päällystetään kontaktimuovilla. Lopuksi kirjanmerkin alaosaan painetaan reikä ja siihen pujotetaan muutama lanka, jotka kaverin kanssa kieputetaan kauniiksi punokseksi. Materiaalien värejä sekä painantakasveja vaihtelemalla jokaiselle oppilaalle tulee kaunis itsetehty kirjanmerkki vaikkapa Aapisen väliin laitettavaksi.


Kaksi erikokoista kaavaa kirjanmerkkiin löydät tästä.

maanantai 17. elokuuta 2015

Auringonkukka paperilautasesta

Löysin taas netistä kivan ja erilaisen tavan askarrella pienempien oppilaiden kanssa loppukesään kuuluva auringonkukka. Tarvikkeiksi tähän työhön kelpaa kaappiin kesälomalta lojumaan jääneet paperilautaset, keltaista sormiväriä sekä keltaista ja ruskeaa lankaa. Paperilautasesta lähdetään tekemään aihio auringonkukalle leikkaamaalla sen reunaan terälehtien kärkiä. Terälehtien kärjet voi leikata lautasen reunaan leveämmiksikin, jotta lankojen pujottelussa pääsee hieman helpommalla. Niitä olisi kuitenkin hyvä tulla pariton määrä, jotta työn loppuvaiheessa ruskean langan vieminen keltaiseen langan yli ja ali ympyrän muodossa menisi oikein. 


Terälehtien leikkaamisen jälkeen paperilautanen maalataan esimerkiksi sormivärillä keltaiseksi tekemällä siveltimen vedot keskeltä reunalle. Värin kuivuttua lähdetään viemään keltaista ohuempaa lankaa reunalta toiselle terälehtien väleistä. Kun kaikkien terälehtien välistä on kuljettu, viedään narun loppu lautasen toiselle puolelle ja solmitaan kiinni. 


Tämän jälkeen ruskeaa lankaa lähdetään viemään vuoron perään keltaisten lankojen ali ja yli. Ensimmäisen kierroksen tekeminen on hieman hankalampaa, mutta seuraavat kierrokset helpottuvat jo huomattavasti. Käytin keskiön tekemiseen kaapista löytynyttä pörrölankaa ja se teki työstä hieman sotkuisen näköisen eikä punosjälki oikein tullut näkyviin. Keskiön tekemiseen toimisi varmasti paremmin paksuhko villalanka.


Halusin vielä koittaa, miltä keskiö näyttäisi normaalilla villalangalla punottuna. Mielestäni siitä tuli kauniimman näköinen ja sitä oli myös helpompi punoa. Tällä kertaa keltainen lanka jäi vähän rumasti näkyviin keskiön keskellä ja värjäsinkin sitä hieman ruskealla tussilla. Punominen helpottui myös, kun muisti pujotella villalankaa kukan reunalla ja aina välillä kiristää lankaa sisemmäs.

 
Lopuksi auringonkukalle voi askarrella vielä varren esimerkiksi luonnosta haetusta kepistä ja kartongista. Kepistä voi halutessaan ottaa kaarnan irti ja antaa kuivua tai sen voi koittaa maalata vihreäksi suoraan kaarnan päällekin. Tummanvihreästä kartongista voi leikata varteen liimalla kiinnitettävät lehdet ja tämän jälkeen kiinnittää vielä varren auringonkukan taakse.

Työstä voisi yhtä hyvin tehdä pelkän auringon käyttämällä keltaista lankaa keskiön punontaan. Näin oppilaat saavat valita kumman punontatyön haluavat tehdä. Valmiista töistä saakin luokan seinälle upean auringonkukkapellon!