tiistai 31. toukokuuta 2016

Sammakko

Viimeiselle kouluviikolle on mukava olla jotain pientä askarteluprojektia. Löysin kivan idean sammakon askartelemisesta munakennon kupeista ja ajattelin, että sammakkoa voisi käyttää myös tutkimuskohteena näin keväällä. Tutkimuksen ohella jokainen oppilas saisi vielä askarrella oman sammakkonsa ja kuvata sen luonnossa haluamassaan paikassa.

Sammakon tekeminen on melko yksinkertaista. Sen tekemistä varten tarvitaan kaksi munakennon kuppiosaa, jotka maalataan pullovärillä vihreäksi. Lisäksi tarvitaan vihreästä askartelupaperista leikatut jalat, punaisesta askartelupaperista leikattu pitkä kieli sekä askartelusilmät.


Ensimmäiseksi liimataan kieli sammakon sisäpuolelle niin, että se tulee selkeästi ulos sammakon suusta. Kieltä voi hieman taittaa haluttuun muotoon kynnellä vetämällä. Seuraavaksi sammakolle liimataan jalat sekä silmät. Lopuksi kiinnitetään sammakon vartalon osat liimaamalla kuppien takaosat toisiinsa kiinni.



Kun sammakon liimaukset ovat kunnolla kuivuneet, sen kanssa voikin lähteä kauniiseen kevätilmaan ja koittaa saada siitä hieno ulkokuva haluamassaan paikassa.


maanantai 23. toukokuuta 2016

Keväinen kukkaketo silkkipapereilla

Koitin aikaisemmin keväällä, miten hyvin sikkipaperi liuottaa märkänä väriä valkoiselle taustapaperille ja tulos oli hyvä. En kuitenkaan tuolloin jatkanut työtä pidemmälle, mutta nyt ajattelin työstää ideaa valmiiksi saakka. Lähdin tekemään taustaa erisävyisillä vihreillä silkkipaperin palasilla. Kiinnitin ensimmäiseksi A4-kokoisen valkoisen paperin maalarinteipillä alustaan kiinni ja tämän jälkeen kastelin paperin märäksi. 



Seuraavaksi kiinnitin leikkaamiani silkkipaperisuikaleita märkään paperiin ja annoin niiden kuivua.


Työn kuivuttua poistin silkkipaperit sen päältä ja irrotin varovasti maalarinteipit reunoilta. 



Tämän jälkeen lähdin tekemään erikokoisia silkkipaperikukkasia taittelemalla kolme neliönmuotoista silkkipaperia päällekkäin ja leikkaamalla ne alla olevan kuvan mukaisesti. Avasin leikatut silkkipaperit, liimasin ne keskiosasta päällekkäin ja kiinnitin keskiöksi palleroksi rutistetun silkkipaperipalasen.





Liimasin kukkia vihreälle pohjalle sinne tänne sitä mukaan kuin sain niitä valmiiksi. Viimeisiä kukkia liimatessani huomasin, että olisi kannattanut tehdä ensin kaikki kukat valmiiksi, jotta olisi saanut aseteltua ne taustapaperille ennen liimaamista. Näin lopputulos olisi ollut tasaisempi. Lopuksi leikkasin vielä työn reunukset pois, sillä maalarinteipin alle oli päässyt jonkin verran väriä vihreistä silkkipapereista ja ne olivat mielestäni hieman epäsiistit.



tiistai 17. toukokuuta 2016

Värikäs ikkunakukka

Olen käyttänyt tätä tekniikkaa ennenkin ikkunakoristeita tehdessäni, mutta näin loppukeväästä en ole vielä oppilaiden kanssa kontaktimuovitekniikkalla töitä tehnyt. Oppilaat ovat aina pitäneet tekniikasta ja ajattelin, että tämä työ olisi mukava vielä kevään viimeisille viikoille. Ja saapa luokan ikkunat vielä hetkeksi kauniin kukkaloiston ennen kesälomalle pääsemistä.

Työn tekeminen aloitetaan leikkaamalla kukan kehikko värikkäästä askartelupaperista mallin mukaan tai suunnittelemalla oma malli kehikkoa varten. Tämän jälkeen leikataan halutun värisistä silkkipapereista palasia kukan täyttämistä varten. Kun palasia on tarpeeksi, lasketaan kehikko varovasti kontaktimuovin päälle. 



Seuraavaksi tuleekin työn hauskin osa, kun täytetään kukan terälehdet ja keskiö silkkipaperin palasilla. 



Silkkipaperipalasten asettelemisen jälkeen laitetaan työn päälle varovasti toinen kontaktimuovin palanen ja työ viimeistellään leikkaamalla turhat kontaktimuovit reunoista pois.



Kukkakaavan löydät tästä.

maanantai 2. toukokuuta 2016

Kukkakortti äidille

Tähän keväiseen kukkakorttiin idean olen saanut työkaveriltani. Korttia varten tarvitaan muutama kapea oksan palanen kukkien varsiksi ja mikäs sen ihanampaa kuin päästä askartelutyön aluksi hieman aurinkoiseen ulkoilmaan. Sisällä kortin tekemisen voi aloittaa liimaamalla oksat sopivan kokoiseen korttipohjaan jättäen kortin yläosaan kuitenkin riittävästi tilaa kukalle. Kukka tehdään pyöreästä huopakangaspalasesta taittamalla se kerran vaakatasossa hieman keskikohdasta alempaa.


Tämän jälkeen kankaan molemmat reunat taitetaan taakse ja liimataan taitoksen nurkista kiinni. 


Lopuksi kukan varteen liimataan vihreästä huopakankaasta leikattuja lehtiä sopiva määrä. Korttia voi vielä koristella esimerkiksi reunustamalla kukat kehyksiin tai lisäämällä tyhjäksi jääneeseen tilaan äitienpäivätoivotuksen haluamallaan materiaalilla.