perjantai 30. syyskuuta 2016

Syksyn lehti

Tuuli kieputtelee nyt niin kovasti kauniita syksyn lehtiä ilmassa, että tekee mieli tehdä oppilaiden kanssa ikkunaankin lentelemään muutamia värikkäitä lehtiä. Ajattelin tänä syksynä tehdä perinteisesti mustareunaisia lehtiä, joiden silkkipaperiosat oppilaat saavat koristella haluamillaan syksyn väreillä.


Kaavan lehteen löydät tästä.

keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Syksyinen lehtipuu

Tämän puun idean olen löytänyt jo aikaisemmin netistä syksyisiä töitä etsiessäni, mutta nyt pääsin koittamaan sen toteutusta oman tyttäreni kanssa. Sekoitin ensimmäiseksi sormiväreistä ruskeaa ja annoin tyttäreni painaa kädenjälkensä A4-kokoisen paperin yläosaan. Tämän jälkeen maalasin kädelle rungon ja annoin työn kuivua hetken aikaa. 

Seuraavaksi maalasin työn alaosaan hieman nurmikkoa sekoittamallani tummanvihreällä ja painoin syksyisen värikkäitä lehtiä puuhun ja sen ympärille sormen avulla. Lehdet olisi voinut painaa myös vanupuikon avulla, jolloin niistä olisi tullut hieman sirompia ja niitä olisi voinut tehdä vähän enemmän. Oppilaiden kanssa voisinkin kokeilla vanupuikkotekniikkaa. 

Työ kaipasi mielestäni rajaamista, joten leikkasin oranssista paperista kehyksen, jonka liimasin kuitenkin niin, että reunoilta näkyy vielä työn taustapaperia. Kehyksen liimaaminen voi olla oppilaiden kanssa se haastavin osuus, sillä kehys jää helposti hieman vinoon ja kupruilee sen takia. Tämän voisi välttää leikkaamalla kehykset neljästä suikaleesta ja liimaamalla ne yksi kerrallaan paperin reunaan.


Työ oli varsin mukava tehdä taaperoikäisen avustamana, mutta toimii varmasti vielä ykkösluokkalaistenikin kanssa. Sormi- tai pullovärit ovat niin isommalle kuin pienemmälle taiteilijalle mieluisa materiaali ja niillä on helppo tutustua värien sekoittamiseen. 

torstai 8. syyskuuta 2016

Pienet marjapurkit

Tänä syksynä säilöimme marjat hieman erinäköisiin purkkeihin kuin ennen. Tutkailimme luonnosta löytämiämme puolukoita sekä mustikoita ja totesimme, että niiden marjat olivat aika pieniä. Niinpä tällä kertaa tein marjapurkkimalleista pienemmät ja annoin tekemäni valmiin kaavan, jos oman purkin tekemisessä sitä halusi käyttää. Painoimme puolukat ja mustikat kartongista leikattuihin purkkeihin pulloväreillä ja näin saimme marjoista sopivan kokoisia.


Marjapurkkien "kankaalla päällystetyt" kannet teimme oppilaiden kanssa juuttikankaasta ja kirjoimme niihin edestakaisilla etupistoilla kankaan kiinnitysnarut. Aloitimme kirjonnan kankaan keskeltä tai hieman sivusta, jotta lankaa sai jättää aluksi ja lopuksi kankaan etupuolelle solmua varten. Solmun tekeminen olikin sitten aika haastava juttu ekaluokkalaisille! Tulipa sitäkin nyt vähän treenattua.


Kaavan marjapurkkiin ja kangaspäällyseen löydät tästä.