lauantai 30. syyskuuta 2023

Syksyinen mosaiikkitatti

Olimme oppilaideni kanssa kävelylenkillä liikuntatunnilla, kun huomasin kävelytien ja autotien välissä aroniapuskia, joissa oli kasapäin kypsiä marjoja. Keräsimme niitä oppilaiden kanssa yhdessä talteen ja veimme koululle seuraavaa kuvistuntia odottamaan.

Pyysin oppilaita ottamaan tuntia varten mukaan saappaat, jotta saimme huoletta talloa aroniamarjat rikki valkoisen A5-kokoisen hieman paksumman paperin päälle. Tallotuilla marjoilla maalasimme vielä koko paperin punertavaksi. Maalaamisesta tuli aikamoista suttua ja siksi teimmekin sen ulkona muovisilla kuvisalustoilla. 


Maalauksien valmistuttua pesimme huolellisesti käytetyt kumisaappaat sekä kädet ja keräsimme kaikki murskatut marjat roskikseen. Vaikka tämä vaihe oli aika työläs, oli se oppilaiden mielestä varsin hauskaa. Luonnonmateriaalien käytössä on aina jotain erityisen hauskaa!

Seuraavaksi lähdimme tekemään aroniamarjoilla maalattuun taustaan liimattavaa tattia. Sitä varten maalasimme vesiväreillä A4-kokoisen paperin ruskeaksi. Ruskean saaminen vesiväreillä oli yllättävän haastavaa ja haastetta lisäsi vielä se, että toinen osa paperista maalattiin tummaksi ja toinen hyvin vaaleaksi. 

Vesiväreillä maalaamisen jälkeen leikkasimme mustasta paperista tatin taustan tekemääni mallia käyttäen. Musta tausta oli alustana vesiväreillä maalatusta paperista leikatuille paloille, joita aseteltiin siihen mosaiikkimaisesti. Lakkiin käytettiin tummanruskeasta leikatut palaset ja jalkaan vaaleanruskeasta leikatut palaset. Asettelussa piti huomioida, että palat eivät menneet toistensa päälle tai alustansa yli.

Kun mosaiikkipalat oli liimattu mustaan taustaansa, liimattiin mosaiikkitatti aronimarjoilla maalattuun taustapaperiin.

Lopuksi kävimme vielä hakemassa ulkoa muutamia kauniita syksyn värjäämiä lehtiä, jotka laitettiin muutamaksi päiväksi painon alle. Suoristuneet lehdet aseteltiin kauniisti sienen jalan ympärille ja liimattiin sitten kiinni työhön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti