torstai 24. elokuuta 2023

Kirjanmerkki paperisuikaleista

Tänä vuonna teimme oppilaiden kanssa kirjanmerkit paperisuikaleita punoen. Kirjanmerkin aloittaminen oli tarkkaa työtä ja teimme sen kaikessa rauhassa yhdessä. Kun oppilaat pääsivät kiinni punonnan ideasta, tekivät kaikki työtä innoissaan itsekseen.

Työtä varten leikkasin jokaiselle oppilaalle paperileikkurilla neljä eri väristä paperisuikaletta heidän toiveidensa mukaan. Kun kaikki olivat valinneet kaksi suikaletta aloitusta varten, liimattiin ne tarkasti toistensa päälle.


Seuraavaksi kolmas suikale liimattiin tarkasti päällimmäisen suikaleen päälle niin, että uusi suikale meni tarkasti alimmaisen suikaleen viereen. (Tässä piti olla tarkkana, etteivät suikaleet menneet päällekkäin, sillä se vaikeutti punontaa.)


Seuraavaksi liimattiin tarkasti viimeinen suikale alimmaisen suikaleen sekä päällimmäisen suikaleen päälle niin, että uusi suikale meni tarkasti alimmaisen suikaleen viereen.


Kun suikaleet saatiin liimattua, sai liiman laittaa sivuun. Suikaleiden taitteleminen aloitettiin alimmaisesta suikaleesta. Se taitettiin tarkasti suikaleiden sisälle niin, että uusi suikale meni toisen puolen sisimmän suikaleen viereen.


Taittelua jatkettiin samalla ajatuksella, mutta vastakkaiselta puolelta. Tätä toistettiin niin kauan, että kirjanmerkki oli halutun pituinen tai paperisuikaleet loppuivat.


Kun suikaleet saatiin taitettua loppuun, liimattiin kaksi viimeistä suikaletta kiinni toisiin suikaleisiin.


Lopuksi ylimääräiset suikaleet siistittiin leikkaamalla.


Jotta kirjanmerkit kestäisivät paremmin käyttöä, päätin laminoida ne. Osa oppilaista halusi ottaa kirjanmerkin käyttöön sellaisenaan ja osa halusi tehdä kirjanmerkkiinsä tupsun. Tupsua varten kieritimme ensin nyörin kahdesta tai kolmesta narusta niin, että nyörin narut kulkivat kirjanmerkkiin rei'ittimellä tehdyn reiän kautta. 

Tämän jälkeen otimme nyörissä käytettyjä lankoja ja kieputimme niitä pienen määrän sormien ympäri. Asettelimme näin syntyneen lankakerän narun päälle ja kiinnitimme kerän naruun solmulla.


Seuraavaksi lankakerällä olevien lankojen päät leikattiin auki.


Lopuksi ylimääräinen nyöri leikattiin lankojen kanssa saman mittaiseksi ja langat kiinnitettiin tupsuksi sitomalla ne tiukasti yläpäästä yhteen.


Molemmista kirjanmerkeistä tuli oikein hienoja ja lapset ottivat ne käyttöön innolla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti