sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Uuden vuoden vuosiluku

Tänäkin vuonna palataan kouluihin taas loppiaisviikonlopun jälkeen ja mietin jo valmiiksi vuoden ensimmäisen työviikon kuvistyötä. Ajattelin tehdä kolmasluokkalaisteni kanssa työn, jonka tekeminen aloitetaan Word-ohjelmalla. 

Jokainen oppilas saa ensiksi valita haluamansa fontin ja kirjoittaa sillä uuden vuoden vuosiluvun. Tämän jälkeen vuosiluvun fonttikokoa suurennetaan sen kokoiseksi kuin on tarve. Itse ajattelin, että tämä työ tulee olemaan noin A5-kokoinen, joten suurensin oman fonttini sitä ajatellen. 


Lopuksi fontti muutetaan tekstin muokkauksella (text effects) niin, että vain tekstin reunat ovat näkyvissä. Tässä kohtaa fontin väri pitää vielä muuttaa takaisin mustaksi ja ottaa heijastus (glow) pois. Tekstin reunoja voi myös halutessaan paksuntaa (työssäni outline weight 3 pt).


Valmiin vuosiluvun voi tulostaa hieman paksummalle paperille, jotta sen värittäminen on mukavampaa oppilaille. Tulostamisen jälkeen paperi leikataan paperileikkurilla sopivan kokoiseksi. Tämän jälkeen paperin yli vedetään viivoittimen ja mustan tussin kanssa viivoja halutulla tavalla.


Viivojen avulla muodostuneet alueet väritetään joko sovitulla tavalla (esim. numeroihin käytetään kylmiä värejä ja taustaan lämpimiä värejä) tai oppilaan itse suunnittelemalla tavalla. Värittämisessä voi käyttää joko puuvärejä tai tusseja. Lopuksi väritetty työ kiinnitetään mustaan paperiin, jonka reunat leikataan halutun paksuisiksi paperileikkurilla.


Jos ensimmäisellä työviikolla ei helposti pääse tietokoneille, voi työn tehdä tietenkin myös ilman tietokonetta. Tällöin oppilaat saavat piirtää omat numeronsa haluamallaan tavalla, mutta niiden koosta kannattaa sopia yhteisesti mitat, jotta vältytään ison paperin keskelle tehdyiltä pieniltä piiperryksiltä.

Mukavaa alkanutta vuotta 2024 ja onnistumisen iloa uuden vuoden askarteluihisi!

4 kommenttia: