keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Revontulet

Revontulia on mukava tutkailla oppilaiden kanssa netistä kuvien ja videoiden avulla. Niiden tarkkailemisen jälkeen voi sujuvasti siirtyä tekemään itse pohjoisen taivaan väriloistetta. Revontulet-työn idean olen aikanaan saanut kollegaltani ja ihastuin siihen tehtyäni työn kerran oppilaiden kanssa. Oppilaat saavat aikaan todella upeaa väriloistetta valkoisten tunturien ylle ja ovat kovin iloisia näyttävästä lopputuloksesta. 

Ensimmäisenä tarvitaan tavallinen A4-kokoinen paperi (olen käyttänyt "monistusjätettä", sillä tämän paperin värillä tai sisällöllä ei ole väliä). Tälle paperille liimataan hieman paksummasta A4-kokoisesta paperista leikattu tunturin silhuetti. Syvyyttä työhön saa lisäämällä ennen silhuetin liimaamista sen taakse toisen samanlaisen silhuetin, johon on kuitenkin lisätty yksi huippu erottumaan muusta maisemasta. Maisemaan voi halutessaan leikata poron hieman paksummasta paperista ja liimata sen tunturin kupeeseen.


Seuraavaksi maisemapaperin päälle kiinnitetään A4-kokoinen musta paperi maalarinteipillä paperin yläkulmista. Kun paperi on paikoillaan, otetaan valkoinen vahaliituväri, jonka kanssa väritetään esiin tunturimaisema ja poro. Väritettäessä liitua pidetään lappeellaan. Viimeiseksi päästään tekemään värikkäät revontulet kuivapastelliliiduilla. Mustan paperin voi tässä vaiheessa ottaa irti maisemapaperista. Liiduilla väritetään muutamia kerroksia paperin mustaan yläosaan käyttäen haluttuja värisävyjä. Värikerroksia on hyvä hieman sekoittaa toisiinsa ja kuivapastelliliituja käyttäessä värejä voi lisäksi tasoittaa tai sekoittaa sormen avulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti