maanantai 17. elokuuta 2015

Auringonkukka paperilautasesta

Löysin taas netistä kivan ja erilaisen tavan askarrella pienempien oppilaiden kanssa loppukesään kuuluva auringonkukka. Tarvikkeiksi tähän työhön kelpaa kaappiin kesälomalta lojumaan jääneet paperilautaset, keltaista sormiväriä sekä keltaista ja ruskeaa lankaa. Paperilautasesta lähdetään tekemään aihio auringonkukalle leikkaamaalla sen reunaan terälehtien kärkiä. Terälehtien kärjet voi leikata lautasen reunaan leveämmiksikin, jotta lankojen pujottelussa pääsee hieman helpommalla. Niitä olisi kuitenkin hyvä tulla pariton määrä, jotta työn loppuvaiheessa ruskean langan vieminen keltaiseen langan yli ja ali ympyrän muodossa menisi oikein. 


Terälehtien leikkaamisen jälkeen paperilautanen maalataan esimerkiksi sormivärillä keltaiseksi tekemällä siveltimen vedot keskeltä reunalle. Värin kuivuttua lähdetään viemään keltaista ohuempaa lankaa reunalta toiselle terälehtien väleistä. Kun kaikkien terälehtien välistä on kuljettu, viedään narun loppu lautasen toiselle puolelle ja solmitaan kiinni. 


Tämän jälkeen ruskeaa lankaa lähdetään viemään vuoron perään keltaisten lankojen ali ja yli. Ensimmäisen kierroksen tekeminen on hieman hankalampaa, mutta seuraavat kierrokset helpottuvat jo huomattavasti. Käytin keskiön tekemiseen kaapista löytynyttä pörrölankaa ja se teki työstä hieman sotkuisen näköisen eikä punosjälki oikein tullut näkyviin. Keskiön tekemiseen toimisi varmasti paremmin paksuhko villalanka.


Halusin vielä koittaa, miltä keskiö näyttäisi normaalilla villalangalla punottuna. Mielestäni siitä tuli kauniimman näköinen ja sitä oli myös helpompi punoa. Tällä kertaa keltainen lanka jäi vähän rumasti näkyviin keskiön keskellä ja värjäsinkin sitä hieman ruskealla tussilla. Punominen helpottui myös, kun muisti pujotella villalankaa kukan reunalla ja aina välillä kiristää lankaa sisemmäs.

 
Lopuksi auringonkukalle voi askarrella vielä varren esimerkiksi luonnosta haetusta kepistä ja kartongista. Kepistä voi halutessaan ottaa kaarnan irti ja antaa kuivua tai sen voi koittaa maalata vihreäksi suoraan kaarnan päällekin. Tummanvihreästä kartongista voi leikata varteen liimalla kiinnitettävät lehdet ja tämän jälkeen kiinnittää vielä varren auringonkukan taakse.

Työstä voisi yhtä hyvin tehdä pelkän auringon käyttämällä keltaista lankaa keskiön punontaan. Näin oppilaat saavat valita kumman punontatyön haluavat tehdä. Valmiista töistä saakin luokan seinälle upean auringonkukkapellon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti