keskiviikko 21. lokakuuta 2020

Sarjakuvia

Tyttäreni on kovin innostunut piirtelemään erilaisia tarinoita paperille, jonka hän jakaa pieniin osiin ja kertoo tarinansa sarjakuvamaisesti. Tein hänelle tämän takia muutamia erilaisia valmiita sarjakuvaruudukoita, joita hän voi käyttää tarinoidensa tekemiseen.


Sarjakuvien tekemisessä oppilaiden kanssa olen yleensä käyttänyt A4-kokoista paperia, joka on jaettu valmiiksi kuuteen ruutuun. Tähän oppilaat ovat saaneet suunnitella oman sarjakuvansa sekä piirtää ja värittää sen. Sarjakuvaan on liitetty puhekuplia ja olemme muutenkin puhuneet sarjakuvan kielestä sekä erilaisista tavoista tehdä sarjakuvaa.

Sarjakuvan tekeminen aloitetaan suunnitelemalla tarinan hahmot sekä tarinan alku ja loppu. Tämän jälkeen oppilaat voivat käyttää valmista sarjakuvapohjaa tai piirtää itse sarjakuvan tarvitsemat ruudut. Itse piirtäessä ruutujen reunoista voi tehdä koristeellisemmat ja muutenkin omaperäisemmät. Tarina hahmotellaan ruuduille lyijykynällä ja vahvistetaan ohuella tussilla. Halutessaan sarjakuvan voi värittää. Lopuksi oman sarjakuvan voi esitellä koko luokalle ja niistä voi tehdä näyttelyn kaikkien nähtäväksi.

Löysin netistä aiheeseen liittyvän ilmaisen julkaisun (Ilpo Koskela: Pieni opas sarjakuvien piirtämiseen) Lastenkulttuuri-sivustolta. Julkaisua voi käyttää itselle taustamateriaalina tai siitä voi poimia oppilaille erilaisia mallisivuja (esimerkiksi Puhekuplat-sivu).

Tekemiäni sarjakuvaruudukkoja on kuusi erilaista ja voit tulostaa ne käyttöösi Ideoita koulun arkeen -blogini sivulta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti