tiistai 3. toukokuuta 2022

Ruukkukukkakortti

Tein Suomi-kouluoppilaideni kanssa äitienpäiväkortin etäaskarteluna ja sitä varten suunnittelin yksinkertaisen ja selkeän korttimallin. Piirsin oppilaille valmiiksi korttiin tarvittavan ruukun sekä kukan terälehtien mallit, jotta kortin perusosien leikkaaminen onnistuisi mutkattomasti kotonakin. Lehdet oppilaat saivat leikata oman mielensä mukaan. Kukkaruukkua leikatessa pyysin oppilaita lopuksi taittamaan ruukun osat päällekkäin ja leikkaamaan ruukun reunat vielä mahdollisimman samanlaisiksi. 

Lisäksi olin antanut kukan vartta varten oppilaille vihreäksi värjätyn jäätelötikun. Jäätelötikun voi toki värjätä itse esimerkiksi pulloväreillä, jos varastoista löytyy vain puunvärisiä tikkuja. Tämä kannattaa toki tehdä jo edellisenä päivänä, jotta tikun väri on kuivunut tarpeeksi hyvin.


Korttiin tarvittavien osien leikkaamisen jäkeen kukan vihreät lehdet liimattiin avatun kukkaruukun sisäpuolelle toisen reunan yläosaan. Samalla kaksi pystysuunnassa puoliksi taitettua terälehteä liimattiin kolmannen terälehden reunoille muodostamaan tulppaanin kukka.


Seuraavaksi kukka liimattiin tukevasti kiinni jäätelötikun päähän ja jäätelötikku taas kiinni lehtien yhtymäkohtaan.


Liimauksien kuivuttua ruukun taakse liimattiin vielä pätkä kaunista narua, sillä kortin ideana oli sen aukeaminen rusetin avatessa. Näin ollen oli mielestäni tärkeää, että naru pysyisi kortissa kiinni eikä menisi vahingossa hukkaan ensimmäisen avauskerran jälkeen.


Lopuksi oppilaat kirjoittivat äidille onnittelut kukkaruukun sisäpuolelle ja halutessaan koristelivat ulkopuolta piirtäen tai tarroin. Valmis kortti suljettiin lopuksi rusetilla.


Luokassa askarreltaessa oppilaiden voi hyvin antaa itse suunnitella korttiin kukan, jolloin ruukkukukista tulee jokaisesta omanlaisensa. Toisaalta tämän työn voi tehdä ilman korttitarkoistusta, jolloin ruukun osat kannattaa liimata kiinni toisiinsa. Valmiit kukkaruukut voi laittaa koristamaan luokkahuoneen ikkunaa tai ne voi kiinnittää taustapaperiin.

Jos haluat ruukkukukkaa tehdessäsi käyttää piirtämiäni malleja kukkaruukusta, lehdestä tai terälehdestä, voit tulostaa niiden kaavat tästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti