lauantai 4. marraskuuta 2023

Makramee-avaimenperät

Aloitimme oppilaiden kanssa tekemään makramee-avaimenperiä isänpäivää silmällä pitäen, sillä meidän varastosta löytyy kasa vanhoja käyttämättömiä avainnauhoja, joista saimme kätevästi karabiinilukot avaimenperiä varten. 

Oppilaat saivat aluksi valita tekevätkö kierteisen avaimenperän, joka muodostuu tekemällä koko ajan samaa solmua (tasosolmu) vai tekevätkö suoran avaimenperän, jossa toistetaan tasosolmua ja sen peilikuvaa vuorotellen. Tällä kertaa kaikki valitsivat kierteisen avaimenperän ja pääsimme tekemään aloituksen rauhassa yhdessä.

Käytimme avaimenperiin varastosta valmiiksi löytyviä hieman paksumpia ja kankeampia naruja. Näillä naruilla piti kiristää aika voimakkaasti jokaista solmua, mutta se onnistui oppilailta hyvin. Vaikka solmun tekeminen tuntui oppilaista ensin hankalalta, hetken harjoittelun jälkeen se onnistui kaikilta jo mainiosti. Tekemisessä piti vain olla tarkkana, että solmun kiristi tarpeeksi ylös, jotta avaimenperästä alkoi tulla kauniin kierteistä ja napakkaa.

Jokainen oppilas sai päättää avaimenperälleen sopivan pituuden ja osa saikin tehtyä tasosolmuosuuden yhdessä oppitunnissa. Näiden avaimenperien päähän emme voineet laittaa helmiä, sillä naru oli siihen liian paksua. Niinpä avaimenperät pääteltiin  suoraan  tasosolmuosuuden jälkeen hevosenhäntäsolmulla.


Monet oppilaat innostuivat makramee-solmun tekemisestä ja halusivat oppia vielä toisenlaisenkin avaimenperän tekemisen. Sen lupasin opettaa heille ensi viikolla. Tässä toisenlaisessa avaimenperässä kannattaa käyttää kahta eri väriä, sillä tällöin solmujen tekemisen logiikka on helppo opettaa. Solmuja tehdessä voi antaa vinkiksi, että aina samanvärinen naru menee ensin keskinarujen päältä.


Sama toistuu siis peilikuvana. 


Tällä tavalla avaimenperästä tulee suora ja reunoille tulee kauniisti toista väriä ja keskelle toista väriä. Tämänkin avaimenperän saa pääteltyä ihan siististi hevosenhäntäsolmulla.


Valmiit avaimenperät oppilaat voivat halutessaan antaa isälle isänpäivälahjaksi tai ottaa itselle käyttöön. Ja kun on oppinut tekemään nämä makramee-solmut, voi avaimenperiä tehdä kotona lisää omilla materiaaleilla. 

2 kommenttia:

 1. Kiitos taas vinkistä😊
  Tämähän on loisto idea..
  Mukavaa pyhäinpäivää✨️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :)
   OIkein mukavaa pyhäinpäiväviikonloppua!

   Poista